Το νησί πήρε το όνομά του από τον μυθικό Κέφαλο, ο οποίος έφτασε στο νησί ως πρόσφυγας από την Αθήνα ή από το ελληνικό φύλο των Κεφαλλήνων ή Κεφαλλάνων. Στα Ομηρικά κείμενα δεν εμφανίζεται το όνομα της νήσου ως έχει, αλλά με άλλες ονομασίες όπως Δουλίχιον, Σάμος ή Σάμη. Παρ’ όλα αυτά ο Όμηρος αναφέρει σαφέστατα ότι ο λαός στον οποίο ηγείται ο Οδυσσέας, είναι οι Κεφαλλήνες.
Ένα πραγματικά κατάφυτο νησί που περιτριγυρίζεται από τα σμαραγδένια νερά του Ιονίου Πελάγους, η Κεφαλονιά είναι το νησί του μυστηρίου και των παράξενων φαινομένων.
Νησί των αντιθέσεων, συνδυάζει με τρόπο μοναδικό τα τυρκουάζ νερά του Ιονίου και τα σκούρα έλατα της οροσειράς του Αίνου. Τη μία στιγμή είστε πεζοπόρος και τη δεύτερη κάνετε καταδύσεις. Η χλωρίδα και η πανίδα αξιοζήλευτες…
Η Κεφαλονιά έχει 365 χωριά. Πανέμορφα ψαροχώρια, γραφικά χωριουδάκια κυριολεκτικά σκαρφαλωμένα σε καταπράσινες πλαγιές, που διατηρούν το χρώμα τους και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού, είναι δε μεταξύ τους σε απόσταση αναπνοής.Μέσα σε αυτό το πανέμορφο περιβάλλον κατοικούν οι Κεφαλονίτες…άνθρωποι με χιούμορ,φιλικοί και φιλόξενος λαός, ταξιδιάρης και ανήσυχος, με φήμη που φθάνει στα πέρατα του κοσμου.
Εκτός όμως από τις φυσικές ομορφιές, η Κεφαλονιά έχει και άλλα πρόσωπα να επιδείξει. Μονές σε απομονωμένους γκρεμούς, λείψανα αγίων, θαυματουργές εικόνες και υπερφυσικά φαινόμενα αποκαλύπτουν τη θρησκευτική και πνευματική όψη του νησιού.
Ημερομηνία σταθμός για το νησί είναι η 12η Αυγούστου 1953. Μια σειρά φονικών σεισμών έπληξε το νησί, κατέστρεψε αμέτρητα χωριά και ώθησε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη μετανάστευση. Με την αρωγή διεθνών δυνάμεων η Κεφαλλονιά κατάφερε να ορθοποδήσει και να ανοικοδομηθεί δημιουργώντας αυτό που θαυμάζουμε σήμερα.